Pilonidal Sinüs halk dilinde kıl dönmesi, içerisinde kıl bulunan boşluk ya da apse dokusudur. Latince kıl anlamına gelen’’pilo’’ ve yuva anlamına gelen ‘’nidus’’ kelimelerinden türetilen Pilonidal olarak adlandırılır. Kelime anlamı olarak kıl yuvası anlamına gelir. Kıl dönmesi gelişen alanda iltihap oluşabilir. Genellikle kuyruk sokumunda görülen bu rahatsızlık nadiren göbek deliği gibi farklı bölgelerde görülebilir.
Kıl Dönmesi Neden Olur? Kimlerde Görülür?
- Kıl dönmesi (pilonidal sinüs), erkeklerde 3-4 kat daha fazla görülür.
- 18-25 arası görülme sıklığı artar. 40 yaş üstünde görülmesi ise nadirdir.
- Askerde görülme ihtimali daha yüksek olmaktadır. Bunun sebebi uzun süre üniforma ile durmak, terlemek olabilir.
- Uzun süre hareketsiz oturmak, aşırı kilolu olmak, terlemek, ağırlık kaldırma gibi zorlayıcı sporlarla uğraşmak, uzun süre motosiklete veya bisiklete binme gibi sporlar da kıl dönmesini tetikleyen faktörler olarak sayılabilir.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?
Kıl dönmesi, dış görüşü itibariyle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Hastalar genellikle kıl dönmesi şüphesiyle doktora başvururlar. Kıl dönmesini teşhis etmek için ayrıca testlere başvurmaya gerek yoktur. Deri altında biriken kılların, şişlik oluşturarak kitle görünümünde olması tanı için yeterli bir bulgudur. Hastalığın şiddetine bağlı olarak ateş, ağrı gibi şikayetler de görülebilir.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kıl dönmesi tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Genel cerrahi uzmanlarımız, kıl dönmesi tedavisini kısa süren bir ameliyat sonucunda başarıyla tamamlar. Hastalarımız ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlara uyduğu sürece hastalık nüksetmez. Kıl birikiminin olduğu bölgeler kesi işlemi ile açılarak temizlenir. Alanında uzman bir doktor için oldukça basit bir operasyondur. Hastalar kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilirler.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Ameliyat sonrası hijyene dikkat etmek en önemli unsurlardan biridir.
- Hastanın yürümesi, yara üzerine oturması, sırtüstü yatması serbesttir.
- İlk bir hafta boyunca yara üzerine uzun süreli ağırlık verilmesi, yarayı aşırı derecede gerecek şekilde davranılması uygun değildir.
- Hasta tuvalete oturulabilir ve pansumanı kirletmeyecek şekilde temizlik yapabilir.
- İlk 5 gün antibiyotik ve ağrı kesici kullanılması önerilir.
- Taburcu olduktan 2-3 gün sonra dren çekilir. Bir hafta kadar daha yara pansumanla kapatılır.
- Bir hafta dolduktan sonra pansuman kaldırılarak banyo yapılabilir.
- İki hafta dolduktan sonra dikişler alınır ve hasta işine devam edebilir.
- İlki ameliyattan 15 gün sonra olmak üzere 3 ay boyunca her 15 günde bir tüm kalça ve anüs bölgesindeki kıllar, tüy dökücü kremler kullanılarak temizlenmelidir.
- Yürüyüş ve hafif eksersizlerin yapılmasında sakınca yoktur.
- Ağır sporlar, 3 ay dolduktan sonra yapılabilir.
Bir yanıt yazın